(+31) 6 24 647 381 info@viridius.nl

Signalering ondermijning voor BOA’s

Signalering ondermijning voor BOA’s

Ondermijnende criminaliteit of ‘ondermijning’ kan – kort samengevat – worden opgevat als georganiseerde misdaad met schadelijke lokale maatschappelijke effecten. Deze misdaad komt dichtbij voor burgers, lokale bestuurders, BOA’s, politiemensen en gemeenteambtenaren.

Een van de kenmerken van ondermijning is dat onder- en bovenwereld elkaar raken waarbij de bovenwereld criminaliteit bewust of onbewust faciliteert. Zo worden er bijvoorbeeld in gehuurde bedrijfsruimten gestolen goederen (zoals auto’s en namaakkleding) en gevaarlijke goederen (vuurwapens en chemicaliën) opgeslagen. Ook kan er in bedrijfspanden sprake zijn van het inbouwen van verborgen ruimtes of het omkatten van auto’s. In bedrijven en woningen kunnen drugs worden geproduceerd of opgeslagen. De bonafide verhuurder of verhuurbemiddelaar kan daarbij onbewust ondermijnende criminaliteit faciliteren. Er zijn ook ondernemers die een op papier legale onderneming gebruiken als dekmantel voor eerder genoemde criminele activiteiten. Bedrijventerreinen, winkelstraten maar ook woonbuurten kunnen samengevat kwetsbaar zijn voor ondermijnende activiteiten.

In onze praktijkgerichte training maken we de deelnemers, BOA’S die werkzaam zijn in de publieke ruimte, bewust van de signalen die kunnen wijzen op ondermijning. We gaan daarbij ook in hoe ze daar – afhankelijk van hun taak – mee om kunnen gaan. De training omvat onder andere de onderdelen waarnemen, hoe de waarneming te plaatsen in de context, het vormen van een doel-aanpak analyse en gesprekstechnieken.

Contact

We leggen graag persoonlijk aan u uit wat onze trainingen inhouden